STV - blogg

STV - blogg

Veteran VM för äldre veteraner 2017 - individuellt

Veteran VMSkapad av Bo Hemborg 2017-10-13 18:45:37
Vår bäste svensk i Veteran VM, bronsmedaljören i HS65, Torsten Hansson!

SENASTE NYTT!

I dag, fredagen den 20 oktober, spelades (med början kl 15:00 svensk tid) finaler i samtliga klasser utom i 85-klasserna, som avgjordes redan igår.
Det aktuella läget i samtliga klasser hittar Du här:

http://www.itftennis.com/media/274493/274493.pdf

http://www.itftennis.com/news/274660.aspx

All information om världsmästerskapen individuellt finns här:

http://www.itftennis.com/seniors/tournaments/tournament/info.aspx?tournamentid=1100039960

I går, torsdagen den 19 oktober kl 15:00 svensk tid, mötte vår egen Torsten Hansson i semifinal i HS65 världsstjärnan Andrew Rae! Men tyvärr! Andrew Rae var för bra igår. Han vann med siffrorna 6-1, 6-2. Men matchen var mycket jämnare än vad siffrorna visar! Bra kämpat, Torsten!

Idag vann Andrew Rae finalen över förstaseedade fransmannen Bruno Renault med siffrorna 7-6(5), 6-1! Här Torstens bronsmedalj!

Grattis, Torsten!

Resultat och kommentarer under rubriken "Fredagens finaler"
längst ner!

*****

INLEDNING

Så är det dags för de "37th Super-Seniors World Individual Championships 2017 (65,70,75,80,85)", dvs de individuella världsmästerskapen som inleds i Florida lördagen den 14 oktober.

Lottningen finner Du här: Samtliga deltagare finner Du här:Det är faktiskt en hel del svenskar som stannar kvar för att delta i de individuella världsmästerskapen. Dessutom kan vi glädja oss över att fyra svenska damer; Marie Allman, Ingrid Bartelius, Liliana Cronwall och Anita Carlsson ställer upp i mästerskapen......som vi önskar lycka till och hoppas att hon överlever den ljumskskada som hon fått under den senaste veckans lagmästerskap. Bland herrarna vill jag nämna Sven-Åke Svensson som i HS75 har oturen att möta Mark Cox. Mark Cox vann för många år sedan Stockholm Open. Vi får se vad Sven-Åke lyckas göra lördag kl 13:00?

Här de svenska spelarna:

· Henrik Andrén kl 14:00

· Sven Andrén spelfri

· Ingrid Bartelius kl 14:00

· Anita Carlsson kl 16:00

· Liliana Cronwall kl 14:30

· Randy Fenymore spelfri

· Torsten Hansson spelfri

· Bo Hemborg spelfri

· Evert Jönsson spelfri

· Mats Lilja kl 11:00

· Sven-Åke Svensson kl 13:00

Nu visar det sig att de besvärliga väderförhållanden tvingar arrangörerna att senarelägga samtliga angivna matchtider med 1 1/2 timme!

Redaktören återkommer.

På väg in till tennisanläggningen blir vi påminna om dess befintlighet genom en tjusig trafikhänvisning.

I entrén träffar jag på Mikael och John Powless USA som utbyter vänligheter mellan varandra.
Mikael flyger hem till Sverige idag, fredag, medan John är ledig till måndag då han spelar sin första match i de individuella mästerskapen.

I entrén finns även en av ITF:s högsta tjänstepersoner, Jackie Nesbitt, som har haft ansvaret för ITF:s del i ledningen av lagmästerskapen. Vi är överens om att tävlingsorganisationen kunde ha fungerat bättre. Next time better! Jackie flyger till London ikväll.
Men nu till Mats Lilja som skall möta Rolf Thung Nederländerna.
Både Mats och Rolf har fått var sin minidator som piper till när de skall få besked om vilken bana de skall spela på!Och här Hayley som är den som "gör jobbet" inom ITF vad gäller oss veteraner. En ung men mycket rutinerad och kunnig dam.Nu har det sagt "pling!" Mats skall ut på tennisbana nr 17! Och Sven-Åke Svensson på bana 23.Lycka till, Mats och Sven-Åke!

På restaurangens TV visas repriser av semifinalerna i Shanghai mellan Nadal-Celic och Federer-Del Potro. Efter tuffa segermatcher kommer Nadal och Federer att möta varandra i finalen. Något att se fram emot!Hur går det då för våra svenska veteraner? Vi börjar med Mats Lilja.
Här tackar Mats och Rolf varandra för en bra match. Det visar sig att Rolf är en gammal DC-spelare som dessutom mött Björn Borg i tre matcher med naturligtvis svensk vinst. Men han är fortfarande för bra för att Mats skall kunna besegra honom. 6-4, 7-6 (4) till Jan.

Och Sven-Åke Svensson har bara orkat med ett set mot Mark Cox när hans knä pajar helt!Det är t o m så illa att han måste ha (kvinnlig) hjälp för att dra banan!

Evert Jönsson hade sagt att det skull bli raketuppskjutning kl 15:31 från John F. Kennedy Space Center. Här några som kollar läget. Men inte blev det någon uppskjutning! Bara en vacker utsikt.
På bana 20 har Ingrid Bartelius lekstuga med brasilianskan Adivany Santos. Hon spelar säker tennis i en match som hon vinner stort och enkelt i raka set.
Även Evert Jönsson är igång mot Rene Bortolani, Schweiz. Mitt under matchen dyker några amerikanska vänner upp vid banan. De har fått en hälsning via posten som gör att de bara måste åka ca 40 mil för att se Evert på banan i Veteran VM.
Hur det gick? Evert ledde första set med 5-1 när motståndaren vände till setvinst efter tiebreak. Resultat senare.

Det är nu dags för Henrik Andrén att gå in på banan. Han möter Clifford Vines USA som gör visst motstånd men inte kan röra den 17-seedade Henrik.

I nästa match blir det svårare motstånd - andraseedade Saravia Benavides Bolivia!

Jag passerar förstaseedade tyskan Heide Orth på väg till alla svenskar på banan idag. Heide har det besvärligt - åtminstone inledningsvis i matchen mot amerikanskan Dorcas Miller.

Jag hittar inte Liliana Cronwall som möter Jean Martin Kanada. Hoppas hon vinner! Däremot hittar jag fram till Anita Carlsson som skall möta Judy Hansy Australien seedad 6! Det blir svårt!

Lördagens resultat här: http://www.itftennis.com/seniors/tournaments/tournament/info.aspx?tournamentid=1100039960 Click on Order of play Sat 14 oct.

Lilliana vann sin match!

Söndagens matcher här: http://www.itftennis.com/seniors/tournaments/tournament/info.aspx?tournamentid=1100039960 Click on Order of play Sun 15 okt.

Redaktören återkommer!

Söndag morgon, söndagen den 15 oktober

Så måste även jag in i singel med början tidigast kl 09:30. Skall möta en enligt uppgift besvärlig amerikan. Återkommer med rapport.

Men morgonen har börjat med ett mycket trevligt besked : Federer spelade högklassig tennis och besegrade för femte gången i rad Nadal i två raka set i ATP-finalen i Shanghai! Kolla matchen här: https://www.tennistv.com/videos/shanghai-2017-final-nadal-federer.

Dagens svenska spelschema:

Sven Andrén singel kl 10:30, dubbel kl 14:30 och mixed kl 18:00 Puh!

Liliana Cronwall singel kl 13:30 och dubbel kl 18:00

Torsten Hansson singel kl 14:30

Anita Carlsson mixed kl 17:30

Ingrid Bartelius singel kl 13:00

Randy Fenimore singel kl 16:00

Bo Hemborg kl 09:30

Redaktören återkommer.

Klockan är inte mer än 11:30. Jag har hunnit både spela och kolla inledningen av Sven Andréns första match idag av tre matcher. Nu kort paus inför eftermiddagens alla svenska matcher.

Det blev tyvärr ingen match för egen del. Mina balansproblem och den starka värmen gjorde att jag endast spelade tre games. Jag valde att ge upp för att inte förstärka mina problem. En direkt fördel av att jag avbröt min match mot också vänsterhänte Pierce Liberman
var att jag kunde följa inledningen av matchen mellan Sven Andrén och amerikanen Allen Geraci.
Sven servade kraftfullt och bör vinna säkert.


Söndag kväll, söndagen den 15 oktober

Tävlingsledningen har i kväll meddelat att söndagens resultat är försenade liksom måndagens spelprogram.

Det är bara att vänta.

So far kan jag dock konstatera att Sven Andrén vann med stora siffror. Däremot blev det förlust för både Ingrid Bartelius och Liliana Cronwall. Båda kämpade väl mot bättre spelare.


Liliana Cronwall och 16-seedade Wendy Mccolskey USA.
Liliana gör i alla fall reklam för Sverige genom sin svenska flagga och sitt svenska armband.Efter Ingrids och Lilianas förlustmatcher träffas de tillsammans med Marie Allman och och visar trots leendena på fotot inte sitt allra bästa humör. Kommentar: Ni är alla tre mycket värdiga representanter för svensk veterantennis med Ert goda humör och Er rättrådighet.

En annan svensk veteran med samma goda egenskaper är Sven Andrén som just spelat sin andra match för dagen.

Här Owler/Wendt USA mot Andrén Sverige/Remie Nederländerna. Sven Andrén var bäst på plan. Andrén/Remie spelade jämt med amerikanerna och förlorade först efter två jämna set.

En annan svensk med goda egenskaper enligt ovan är "sistaårs"-65:an Torsten Hansson. Här med sin ständige motståndare på europeiska turneringar, Tjoen Lew Lim Nederländerna. I mitten den trevlige amerikanske funktionären.
Torsten håller f n sådan god form att han vinner oväntat enkelt över sin i vanliga fall besvärlige motståndare. Hade coacherna (fruarna) någon påverkan på utgången av matchen?

Nu är det mig ett stort nöje att presentera en svensk nykomling i H80-klassen i världsmästerskapen - Randy Fenimore!
Efter att samtliga övriga tidigare uttagna spelare hade hoppat av från H80-laget blev Randy den ende spelaren kvar i laget. Han hade tidigare bestämt att under både lagtävlingen och de individuella mästerskapen bo hos några goda vänner i Orlando. Nu ställer han upp otränad utan matcher och möter åttaseedade argentinaren A. Mastroberardino. Men Randy är en taktiker av hög rang. Så det blir spännande att läsa slutresutatet av hans match. Jag har haft kontakt med några utländska storstjärnor.
Förstaseedade H85-veteranen Henri Crutchet Frankrike gå in i turneringen i morgon, måndag. I DS65-klassen förstaseedade Nora Blom har redan vunnit en match. Hon säger att hon har svenska släktkontakter på långt håll. Jag håller gärna på denna mycket trevliga veteran! Den tredje toppspelaren, i HS70-klassen förstaseedade spanjoren Jorge Camina Borda, sägs ha tvingats ge upp i sin första match i klassen efter skada. (Då har jag idag haft professionellt sällskap i mitt eget retirement.) Men Jorge är med i måndagens spelschema så det där att han skulle ha gett upp stämmer inte, Sven-Åke!

Jag återkommer - liksom tävlingsledningen med dagens matchresultat och morgondagens spelprogram.

NU - sent omsider -

Söndagens matchresultat:


http://www.itftennis.com/seniors/tournaments/tournament/info.aspx?tournamentid=1100039960.
Klicka på "Order of play" och därefter på "Sun 15 Oct".

Vi kan glädjas åt överlägsna insatser av Sven Andrén (6-0, 6-3), Torsten Hansson (6-1, 6-0) och Anita Carlsson (vinst i mixed med 6-0, 6-0) tillsammans med George ROUGH (RSA) över Dineka Vandeburgt Kanada/Max PavonUSA.
Vi kan även glädjas åt att Randy Fenimore trots brist på träning lyckades få siffrorna 2-6, 3-6 mot åttaseedade argentinaren A. Mastroberardino.

Måndagens spelschema:

http://www.itftennis.com/seniors/tournaments/tournament/info.aspx?tournamentid=1100039960.
Klicka på "Order of play" och därefter på "Mon 16 Okt".

Svenskt spelprogram måndag:

Torsten Hansson singel kl 0930
Henrik Andrén singel kl 10:00 (mot andraseedad bolivier)
Sven Andrén singel kl 10:30
Anita Carlsson damdubbel kl 13:00
Marie Allman/Liliana Cronwall damdubbel kl 13:00
Henrik Andrén/Evert Jönsson herrdubbel kl 14:00
Sven Andrén mixed kl 17:00

Våra nordiska vänner deltar ju också i världsmästerskapen.

Idag spelar för Finland:
Kalevi Lammi HD70 och MD70,
Jyrki Montell MD70,
Hans Söderström MD70,
Klaus Berner HD65,
Jyrki Montell/Hans Söderström HD70.

Idag spelar för Danmark:
Frans Norby HS65 och MD65,
Peter Holst HS65,
Peter Holst/Frans Norby HD65,
Kasper Rud HS65.

Någon norrman har jag inte hittat. De har väl flugit hem efter lagmästerskapen?

Redaktören återkommer!

Måndag lunch

Torsten Hansson har vunnit på w.o. Här på takterrassen med hustru AnnChristin.Henrik Andrén har förlorat mot den andraseedade boliviaren - men det var nära!
Sven Andrén hade vunnit första set när jag lämnade honom.
Och Jan och Kathy Lindstedt är på besök!Det kan inte vara bättre!

Men dagen började inte speciellt bra. När jag kom till tennisanläggningen gick jag direkt till det s k Rest Room (omklädningsrummet) för att låsa in min trunk med dator och andra viktiga saker i ett förvaringsskåp. När jag skulle öppna boxen förblev den låst. Efter kontakt med en funktionär lovade han att den skulle öppnas av kunnig vaktmästare. Jag fick tillåtelse att lämna omklädningsrummet för att jag skulle kunna kolla hur det gick i svenskmatcherna med Torsten Hansson och Henrik samt Sven Andrén. När jag kom tillbaka ca en timme senare med kunskap om w.o. etc hittade jag min trunk i den nu olåsta boxen. Skönt - men samtidigt var jag inte nöjd med att ansvarig funktionär hade öppnat boxen men lämnat min trunk kvar i boxen. Vem som helst hade kunnat öppna boxen och stjäla min dator, mm! När jag talade med ansvarig funktionär fick jag ingen ursäkt för hans agerande. Han insåg inte sitt misstag. Här ett foto av den vänlige funktionären utan omdöme. Inga namn.
Över till tennisen. Henrik ledde med 4-1 och hade fördel till 5-2 när han förlorade en nätrullare. Bolivianaren kom igång med sitt spel och vann senare tiebreaket med 7-4.
Mats Lilja gjorde vad han kunde för att stötta Henrik.
Matchen är över. Bolivianaren visade i senare delen av matchen att han är en värdig andraseedad veteran i HS70-klassen.

På bana 17 där Sven Andrén [23] mötte sjätteseedade tysken Bernd Martin var det gott om svenska åskådare som hejade på svensken.Sven dominerade ett jämnt första set som hann vann med siffrorna 7-5. Här ser han till att resultatredovisningen blir korrekt med hans gröna markering längst upp till vänster. Svenskt första set! Det blir senare även vinst i andra set. Starkt gjort, Sven! Seger över en sjätteseedad tysk!

Nu väntar en dubbelmatch mellan Danmark/Australien och Sverige i HD70 mellan Alan Gooch(AUS)/Kasper Rud (DEN) och Henrik Andrén/Evert Jönsson (SWE).

Här laddar Evert Jönsson med k h inför dubbelmatchen. Nu är det dags för match. På åskådarplats sitter några personer som gärna ser fram mot en svensk seger!Det blir en tveksam inledning med fyra direkta serveförluster till 2-2.
Det blir diskussion om en svensk boll som döms ut men som efter en kortkort diskussion blir dömd till rätt boll.Det räcker tyvärr inte. Dansk/australisk seger i första set.Slutresultatet finns att hämta här - senare: http://www.itftennis.com/seniors/tournaments/tournament/info.aspx?tournamentid=1100039960

Där finns även resultaten från dagens två dammatcher med Anita Carlsson i DD75 och Marie Allman/Liliana Cronwall i DD65. Anita förlorade med samma siffror som hon vann igår. Däremot vet jag f n inget om hur det gick DD65. Kan man hoppas på svensk seger?Kanske Margareta Ljunggren eller Ann Bengtsander vet hur det gick. De hade nämligen av de negativa väderleksförhållandena tvingats stanna kvar till idag. De skulle inte flyga hem till Sverige förrän i dag, måndag kväll. Kanske de hade varit på plats för att heja på de våra? Det är bara att acceptera att resultaten kommer först senare i kväll.

Några foton!
Har jag sagt att Sven-Åke Svensson har vunnit sin första match i Consolation HS70?
Har jag sagt att i HS65 förstaseedade fransmannen Bruno Renoult är på väg mot kvartsfinal men värmer upp sig inför matcherna med kvinnlig fägring?
Har jag sagt att Robert Barwick Australien på bilden nedan i HS85 har mött andraseedade John Powless USA. Behöver jag säga vem som vann?Har jag sagt att i HS70-klassen förstaseedade spanjoren Jorge Camina Borda trots en besvärlig vadskada är kvar i klassen?Har jag sagt att Torstens sannolike motståndare, om han vinner, blir andraseedade australiensaren Andrew Rae, nedan till höger, som i dag vann sin match med 2 x 6-0?Har jag sagt att "min" motståndare i HS85, amerikanen Pierce Lieberman, fick ge sig mot åttaseedade spanjoren Juan Valls-Vidal?Har jag sagt att dansken Frans Norby är kvar i HS65?

Har jag sagt att alla norska veteraner har rest hem men att deras landsmärke finns kvar bland alla övriga länders landsmärken?Nu räcker det med ledande frågor. Nu väntar vi på på dagens resultat och morgondagens spelprogram! Vi får hoppas att spelprogrammen offentliggörs före tisdag morgon, kl 08:00!

Redaktören återkommer!


Och här är nu dagens resultaten och morgondagens spelprogram: http://www.itftennis.com/seniors/tournaments/tournament/info.aspx?tournamentid=1100039960

Allman/Cronwall vann sin dubbel med siffrorna 7-6 (5), 7-5! GRATTIS!

Svenska veteranen spelar i morgon, tisdag, enlig följande tidsplan:

Sven Andrén HS65 kl 08:30,
Torsten Hansson HS65 kl 08:30,
Sven-Åke Svensson tröst HS70 kl 11:30
Marie Allman/Liliana Cronwall DD65 kl 15:00,
Sven Andrén MD65 kl 16:30 samt
Anita Carlsson MD75 kl 17:00.

Nu håller vi tummarna! Heja Sverige!

Redaktören återkommer!

Tisdag kl 15:00 (svensk tid 21:00) Kort sammanfattning!

Sven Andrén förlorade mot en mycket skicklig veteran 3-6,1-6.
Torsten Hansson vann en tuff match med klara 6-1, 6-2! Är nu vår ende svenske veteran kvar i singel.
Sven-Åke Svensson ledde 6-1, 2-1 i tröstturneringen när hans ledband gick sönder och han tvingades ge upp!
Övriga tre matcher på gång.

Detaljerad rapport kommer i natt - svensk tid!

Detaljerad rapport

Busstransporterna från hotell till USTA Campus fungerar bättre nu än tidigare. Tävlingsledningen har lärt av sina misstag. På väg till Campus upptäcker jag att vädret är svalare än i går. Skönt - även om det kommer några regndroppar då och då.Väl framme vid "sign in" upptäcker jag att världsstjärnan i H70-klassen, spanjoren Jorge Camina Borda, är på ett dåligt humör. Men det ser värre ut än vad det är. Jorge blir på ett väsentligt bättre humör när han blir fotograferad tillsammans med de två trevliga kvinnliga funktionärerna!Jorge skall ut kl 09:30 för att möta 25-seedade australienaren Wayne Hassett. (Jorge vinner men med tuffa 6-3, 6-7(7), 6-0!)

Nu till Sven Andréns och Torsten Hanssons matcher! Det slumpar sig så att de spelar på bana 25 och 28. Jag kan följa deras matcher utan längre promenader. Först Sven! Han skall möta 31-seedade amerikanen Padg Bolton. Närmast kameran Sven. (Längre bort kan man ana sig till Torsten [gul tröja]). Sven kämpar väl. Är kanske en aning tyngre i steget efter alla sina matcher i singel, dubbel och mixed. Men han möter en spelare som spelar ett mycket distinkt spel. Det blir amerikansk seger med 6-3, 6-1.Mats Lilja, som känner Padg Bolton från tidigare lagvärldsmästerskap, gratulerar sin amerikanske vän. Det blir ett glatt skämt som medföljer gratulationen. Padg Boltons hustru är naturligtvis lycklig över sin makes seger.
Och nu till Torsten som redan är igång med sitt spel mot amerikanen John B. Mayotte. Här amerikanen med Torstens coach i förgrunden.Medan Torsten och John försöker förstöra varandras spel får jag tipset av coachen Ann-Christin att lämna banan och gå till gölen strax intill. Där finns en stilig häger. Det stämmer faktiskt bra!
Torsten - med Sven Andrén i helfigur längre bort - får faktiskt kämpa men gör det så bra att matchresultatet blir stiliga 6-1, 6-2! Så vi har en svensk i kvartsfinal i HS65. Där väntar amerikanen 30-seedade Tom Smith, som just har besegrat tredjeseedade österrikaren Harald Hellmonseder med 2 x 7-5! Här en svettig men trots förlusten glad Harald. Trevligt! Men Torsten, det blir en tidig match. Tidschemat för i morgon, onsdag, visar match kl 08:30!
Nu gäller det att ladda!

Tisdagens tredje svenskmatch var matchen mellan åttaseedade amerikanskorna Daly och Wendy Mccolskey och våra egna Marie Allman/Liliana Cronwall. Här laddar de svenska damerna inför matchen.Tyvärr var de amerikanska systrarna så samspelta att svenskorna fick ge sig med siffrorna 6-2, 6-1. Liksom i matchen mellan Torsten Hansson och amerikanen John B. Mayotte var matchen jämnare än vad siffrorna visar. Bra kämpat, Marie/Liliana!

Sven Andrén med kvinnlig partner förlorade också sin match mot det starka tredjeseedade paret från Storbritannien och Nya Zeeland.

Kl 17:00 var det så dags för tisdagens sista svenska match. Anita Carlsson/George Rough Sydafrika

mot förstaseedade amerikanska paret Donna Fales/Frederick Drilling. I går vann det svensk/sydafrikanska paret med 2 x 6-0. Idag var motståndet ett helt annat. Anita/
George tog nu i alla fall ett game! Alltid något!

Nu är det svenska deltagandet i de individuella världsmästerskapen - med ett härligt undantag, Torsten Hansson - över. Tack alla för fina insatser!

Nu några foton och kommentarer om några övriga deltagare.

På centercourten - var annars - mötte i DS65 förstaseedade Nora Blom Nederländerna 12-seedade brasilianskan Vera Klingensteiner. Noras vänsterhänta forehand ger henne underlag att få tillräcklig överlägsenhet för att vinna sina matcher utan problem. Idag seger med 2 x 6-2.

Noras landsmaninna i DS70-klassen, förstaseedade Ellie Krocke, synes vara lika stark i sin klass. Hon besegrade amerikanskan Carolann Castell med siffrorna 6-0, 6-1! Ytterligare en kvinnlig världsstjärna är tyskan Heide Orth i DS75. Idag mötte hon australienska Judy Hansi som inte hade någon som helst förmåga att störa Heides spel. Tysk seger med enbart nollor i protokollet.


Dansken Frans Norby var med i HS65-klassen. Idag var det slut med hans deltagande.
Trots kämpainsatser förlorade Frans klart mot fjärdeseedade amerikanen Larry Turville: 1-6, 2-6. Hans lagkamrater från förra och denna vecka "kände" för honom efter hans förlust.På bana 12 hade amerikanen John Powless, seedad tvåa i HS85, uppvisning mot polacken George Jarmoc. Vinst med 2 x 6-0!
Egentligen skulle John ha mött den 91-årige italienske kämpen Angelo Sala, som tidigare besegrat sjundeseedade schweizaren Arnaud Hastoy i raka set och utan problem även hade besegrat polacken. Om han hade fått spela! Men Angelo Salo missade busstransporten med något mer än en kvart till "sign in"! Så tävlings-ledningen följde gällande bestämmelser till punkt och pricka. Angelo Salo tvingades lämna w.o. Trist! Angelo är en kämpe i Pehr Svenshammars nivå.
Här beklagar redaktören Angelo Salos öde!
Angelo valde att i stället för att kolla polackens förlust sätta sig vid bana 19 för att se hur det gick i kvartsfinalen i HS85 mellan förstaseedade fransmannen Henri Chruchet...
...och australiensaren Adrian Alle. Det blev en oväntat spännande match mellan Henri och Adrian. Henri vann första set enkelt. Han tappade väl koncentrationen i andra set i så hög omfattning att Adrian hade chans att serva hem andra set vid ställningen 5-4 till honom. Men Henri skärpte sig och såg till att breaka tillbaka till ställningen 6-5.
Henri vann sedan enkelt sin serve, andra set och därmed matchen med 7-5. Men bra kämpat Adrian. Det tyckte i alla fall hustru Damjana. Här tillsamman med Angelo Sala.I dag hade vi besök på nytt av veteranen Jan Lindstedt med hustru Kathy.Eftersom Janne har gamla kontakter med britten Mark Cox ville han gärna se matchen i HS70 mellan Mark Cox och fjärdeseedade kanadensaren Kenneth Dahl. Det blev en upplevelse.
Kenneth Dahl vann första set med 6-1 och hade 5-1 och två matchbollar vid 5-1 i andra set. Men på något sätt tappade han koncentrationen eller kanske kom Mark igång med sitt förnämliga spel. Mark lyckades ta sig fram till 5 lika! Men då skärpte sig Kenneth. Han breakade och vann andra set med 7-5! En fin match mellan två skickliga veteraner!

Medan Kathy var borta för inköp av olika slag på varuhus tog sig Janne och jag till platsen för andra matchen för Sven-Åke Svensson i consolation HS70. Sven-Åke mötte amerikanen Jerry Thomas. Sven-Åke ledde matchen med vinst i första set med 6-1 men såg i pausen ut som om han inte gillade läget.Janne hade "offrat sig" genom att sitta på läktarplats och hålla på Sven-Åke!Men det hjälpte inte! Sven-Åke har här vunnit första set med 6-1 men känner sig inte bra. Sven-Åke väljer att lämna w.o. vid ställningen 6-1, 2-1. Han måste ge sig iväg till "Trainern" för att få ett godkännande av sitt w.o. - beslut. Där behandlar man honom.
Ham får kylbehandling och information om risk för meniskskada.
Nu är det vila som gäller, Sven-Åke!
Och vila för oss övriga som är beredda hjälpa Torsten Hansson till vinst i kvartsfinalen med början onsdag kl 08:30!

Onsdagens matchprogram finns här:
http://www.itftennis.com/media/274545/274545.pdf


Bara toppmatcher!

Redaktören återkommer!

Onsdag kl 12:30 (svensk tid 18:30) Läget just nu!

Nu gäller det att ta bussen kl 08:00 så man är på plats när Torsten Hansson skall spela sin kvartsfinal i HS65! Vid bussen väntar en mycket trevlig kvinnlig chaufför.Allt talar för att det kommer att bli bra tennisväder - mulet med lite sol och ca 25 grader varmt.
Nu har jag lärt mig att man bör ha en dollarsedel i fickan när man kör ut på motorvägen!
Framme vid "Welcome Center"!
Klockan är inte mer än 08:10 men några av de tyska veteranerna har hyrt in sig för träning före matchen.
Stram väntan sittande inför att tilldelas bana.Några väljer att röra på sig, t ex andraseedade Andrew Rae.
Här spelchemat. I stort sett bara kanonmatcher. Men så är det i VM! Ingen hänsyn till åskådarnas önskemål.

Här hälsar Torsten Hansson på sin amerikanske motståndare, Tom Smith USA.
De tilldelas bana 25.

Redan efter inbollningen är spelarna i behov av handduk.
Torsten börjar serva men tappar den omgående. Tom Smith visar från första game en vinnande forehand och en stark serve. Han får Torsten att missa sina returer.
De följs dock åt fram till 4-4 då Torsten gör några enkla fel som ger amerikanen ledning med 5-4.
Tom spelar därefter enkelt hem setet med flera servess.

En talrik publik följer spelet med spänning.
Redan i andra sets inledning visar dock amerikanen vissa svaghetstecken.
Situationen blir den omvända. Torsten bryter direkt och tar ledningen med 2-0, amerikanen håller sin serve men Tomas håller också sin serve 3-1 och breakar till 4-1. Amerikanarna missmodiga och svenskarna förväntansfulla.
Då händer det oväntade. Tom Smith ger upp!!! Han har haft problem att röra sig obehindrat sedan andra sets inledning.
På visst säkerhetsavstånd har Sven-Åke följt matchen förlopp. Två svenskar är framme för att gratta Torsten.
Torsten, Du spelar mycket bra just nu! I morgon knäcker Du Andrew Rae!
LYCKA TILL!

Tyvärr har det nu börjat regna i så hög grad att arrangörerna har ställt in all tennis till kl 16:30. Jag åker till hotellet och firar segern. Vi hörs i morgon med ett reviderat spelprogram. Här: http://www.itftennis.com/seniors/tournaments/tournament/info.aspx?tournamentid=1100039960. Klicka på "Order of play" och därefter på "Thu 19 Oct".

Onsdag kväll hölls turneringens officiella middag. Redaktören hade inte möjlighet att delta. Och bra var nog det. Här ett foto med hälsning från Henrik Andrén som var på plats:
Hej Bo,
Här kommer en bild från the Swedish Table på the official dinner. Jag har varit med på många sådana tillställningar men den här tog priset i alla avseenden. Sämst mat, sämsta lokalen, minst antal deltagande och dessutom kostade det 40 USD per person plus att vi fick betala drickat också.
Hälsningar Henrik


I bästa fall finns torsdagens spelprogram i tidsordning här: http://www.itftennis.com/media/274545/274545.pdf
F n - kl 05:30 svensk tid - visas av misstag onsdagens spelprogram.

Redaktören återkommer!

Torsdag kl 11:40 (svensk tid 17:40) Läget just nu!

Bussresan kl 08:30 till USTA Campus visar att det blir ett bra tennisväder. Sol, nästan vindstilla och inte så varmt som tidigare dagar.Och tennisanläggningen hälsar välkommen som aldrig tidigare!På centercourten skall världsettan i HS80 amerikanen King van Nostrand och 16-seedade amerikanen Gordon Hammes (närmast kameran) göra upp om finalplatsen.
King är en fantastisk spelare för sin ålder och vinner senare med 2 x 6-1!På bana 2 spelas finalen i DS80 mellan amerikanskorna Ros King och Dori Devries med en senare vinst för Ros närmast kameran med 2 x 6-4.
Och på bana 3 spelas finalen i HS85 mellan de två överraskande segrarna från semifinaler, 3:e- och 4:e-seedade veteranerna,George Mccabe(USA) och Max Byrne (AUS), som nu gör upp om HS85-titeln.
Inte lika överraskande som i semifinalerna vinner Georg Mccabe USA över Max Burne Australien med 7-5, 6-4.
Jag får veta att semifinalen med svenskt deltagande skall spelas på bana 8. När jag passerar vägvisningen med bana 8 till höger......så försvinner jag helt bort! Skylten visar höger - jag skulle ha gått till vänster! Skäms! När jag nu gör det och är på väg mot bana 8 ser jag att det pågår diskussion i stället för uppvärmning på bana 8! Det visar sig att det är nämligen förbjudet att spela på bana 8 med publik utanför stängslet. Hustru AnnChristin hade dock fått en stol av en av personalen men en annan i personalen förbjuder henne sitta där! Eftersom Andrew anser sig störd av alla maskiner som är i arbete strax intill beslutar "man" att matchen skall flyttas till - bana 11!
Strax intill bana 11 har Sven-Åke Svensson suttit och sett på matchen mellan hans idol(?) Jorge Camina Borda och kanadensaren Kenneth Dahl när Kenneth plötsligt tvingas ge upp pga knäskada och därmed är denna bana ledig. En förgrymmad AnnChristin är här på väg från bana 8 till bana 11. Ingen ordning på organisationen!På vägen dit möter jag Jorge Camina Borda som på flytande spanska förklarar för sina vänner varför Kenneth har tvingats ge upp efter sin skada vid ställningen 3-1 till Camina på just bana 11. Men nu har våra spelare tillgång till en bra bana. Spelet kan börja! AnnChristin har fått en bra plats!Torsten är klar.Andrew är klar - men måste vänta på att hans del av banan också blir klar.Själv blir jag bekant med en amerikansk dam, Donna, i närheten av Andrews ålder. De är gamla goda vänner sedan de läste på ett amerikansk universitet tillsammans. Hon håller naturligtvis på Andrew men accepterar att jag inte gör detsamma.Ytterligare uppvärmning måste till före matchen.Torsten servar men förlorar sin serve. Ingen bra början. Det blir många bra bollar mellan två skickliga veteraner men där Andrew vinner de flesta. Övriga svenskar har vaknat och är nu beredda stötta Torsten i hans match mot australiensaren. Men tidigt under matchen känner vi att Andrew - åtminstone idag -har en större säkerhet än Torsten. Väldigt hög spelnivå från båda håll. Men Andrew vinner de flesta. Vinner första set med 6-1. I andra set ligger Torsten under med 0 - 3. Då plötsligt börjar hans spel fungera och han breakar tillbaka till 2-3. Men i sin egen serve tappar han spelet. Det blir 2-4, 2-5 och slutligen 2-6. Det är bara att acceptera att Andrews var bäst idag!

AnnChristin och Torsten samt övriga närvarande svenskar smälter förlusten genom att koppla av med en plast-lunch vid därvarande restaurang. Torsten har all anledning att vara mycket nöjd med sin insats! Vad händer nästa år då han blir junior i H70-klassen?

En fin svensk insats!

Dagens sammanfattning: I dag, torsdagen den 19 oktober, spelades semifinalerna i samtliga klasser utom i 85-klasserna, där man var framme i final!

Det aktuella läget i samtliga klasser hittar Du här: http://www.itftennis.com/media/274493/274493.pdf

TORSTEN HANSSON spelade i dag, torsdagen den 19 oktober kl 15:00 svensk tid, semifinal i klassen mot världsstjärnan Andrew Rae! Men tyvärr! Andrew Rae var för bra idag. Han vann med siffrorna 6-1, 6-2. Men matchen var mycket jämnare än vad siffrorna visar! Bra kämpat, Torsten!Resultat hittills: http://www.itftennis.com/seniors/home.aspx

Läs gärna:
http://www.itftennis.com/news/274818.aspx
http://www.itftennis.com/news/274826.aspx
http://www.itftennis.com/news/274849.aspx
http://www.itftennis.com/news/274837.aspx

Och här:https://seniortennisblog.com/2017/10/19/george-mccabe-roz-king-muffie-grieve-win-world-singles-titles-in-orlando/

Och nu, fredag 20 oktober, enbart finaler! Vilken dag!

Jag börjar med att hänvisa till Carolyn Nichols hemsida. Där finns allt av intresse: https://seniortennisblog.com/2017/10/20/van-nostrand-wins-12th-world-singles-crown/

Fredagens finaler!

HS65

Bruno Renoult Frankrike mot Andrew Rae Australien 6-7(5), 1-6

HS70

Jorge Camina Borda Spanien mot Peter Keller Australien 6-2, 6-3

HS75

Jaime Rene Pinto Bravo Chile mot Eltjo Sasker Nederländerna 2-6, 3-6

HS80

King van Nostrand USA mot Lester M Sack USA 7-5, 6-2

HS85

George Mccabe USA mot Max Byrne Australien 7-5, 6-4

DS65

Nora Blom Nederländerna mot Jana Sedlackova Tjeckien 0-6, 2-6

DS70

Ellie Krocke Nederländerna mot Sylvie Galfard-Kirsten Frankrike 2-6, 6-3, 6-3

DS75

Heide Orth Tyskland mot Donna Fales USA 5-7, 6-4, 3-6

DS80

Roz King USA mot Dori Devries USA 6-4, 6-4

DS85

Muffie Grieve Kanada mot Rosemarie Asch Kanada 6-4, 7-6(4)


På bana 1 (centercourten) gör Ellie Krocke Nederländerna och Sylvie Galfard-Kirsten Frankrike upp om titeln DS70.
Båda spelar ett säkerhetsspel som är en aning tålamodkrävande både för spelare och för publiken. Sylvie är den säkrare spelaren under första set som hon vinner med 6-2.
Så småningom kommer dock Ellie igång med längre bollar blandat med stoppbollar. Hon vinner andra och tredje set och därmed matchen med 6-3, 6-3.

På bana 2 pågår en väldig kraftmätning mellan Heide Orth Tyskland och Donna Fales USA. Donna spelar mycket säkert i första set och får Heide att missa många bollar. Heide kämpar dock bra emot men Donna vinner första set med 7-5. I andra set lyckas Heide skaffa ett break vid ställningen 4-3 och håller sedan serven till 6-4. I tredje och avgörande set är Donna dock den säkrare och vinner setet och titeln med 6-3.

På bana 3 spelas finalen i HS65. Jag återkommer till den matchen längre ner.

PÅ bana 4 möter King van Nostrand USA och Lester M Sack USA varandra i finalen i HS80. King får verkligen kämpa för att besegra Lester. Men han gör det till slut med 7-5, 6-2.Första set kan gå hur som helst. I och med att King vinner första set kan han spela ut sitt briljanta spel och vinna det andra setet säkert.På bana 5 möts i finalen HS70 Jorge Camina Borda Spanien och Peter Keller Australien. Sven-Äke Svensson har stor respekt för Jorges intelligenta spel och kollar gärna hans spel. Trots sin vadskada vinner Jorge utan problem matchen med 6-2, 6-3.

På bana 6 spelas finalen i DS65 mellan Nora Blom Nederländerna och Jana Sedlackova Tjeckien.
Nora går inte att känna igen.


Eller spelar Jana så kraftfull tennis att Nora inte hänger med?

Nora förlorar första set blankt och kan bara ta två game i andra set. Överlägsen seger för tjeckiskan. 6-0, 6-2!

På bana 7 spelas finalen i HS75 mellan Jaime Rene Pinto Bravo Chile och Eltjo Sasker Nederländerna. Vi har alla beundrats av chilesarens elegans och överlägsenhet i hans matcher. Nu får han en värdig - ja, t o m överlägsen - motståndare i holländaren som vinner finalen med klara 6-2, 6-3. Jaime lämnar omgående USTA Campus med viss besvikelse. Han blir dock vid entrén uppvaktad av några supportrar som visar sin glädje över att han trots allt gör god reklam för chilensk tennis.

Men nu till dagens huvudpunkt på bana 3: Finalen mellan Torstens moståndare, Andrew Rae Australien och Bruno Renoult Frankrike!
Matchen kan börja med Bruno vid serve.Andrew svarar med en bra retur. Andrew breakar Bruno redan i första gamet.
Här är humöret hos Andrew något sämre. Bruno har breakat tillbaka.Bruno spelar hela tiden taktiskt. Lösa servar och lobbar som tvingar Andrew att till slut slå ut bollen. Torsten försökte i sin match mot Andrew besegra honom med samma tuffa slag av forehands och backhands som Andrew använde. Kanske han nästa gång de möts skall blanda sitt tuffa spel med lobbar m/Bruno?
Bruno har nu breakat och leder med 4-3 och egen serve. I bakgrunden till vänster kollar Sven-Åke hur det går i finalen i HS70 mellan Jorge Camina Borda Spanien och Peter Keller Australien. Bruno håller sin serve till 5-3 och Andrews sin till 5-4.
Bruno skall serva hem första set men tappar gamet till 5 lika varpå Andrew vinner sin serve till ledning 6-5. Bruno ser ut att ha problem med sitt spel. Bruno kallar på läkare.
Vi är inne i en dramatisk del av matchen. Många åskådare väntar på den spännande fortsättningen... På första bänk några av våra danska vänner.Bruno prövar några gymnastiska rörelser liggande på sin handduk. Bruno bestämmer sig för att fortsätta matchen.
Andrew har setboll i Brunos serve men till slut tar Bruno gamet till 6 lika! Det blir ett så spännande tiebreak att fotografen inte hänger med men däremot skrivaren: 3-0 till Andrew blir 3-2 som blir 6-2 till Andrew! Tiebreaket vunnet? Nej, 6-2 blir 6-3, blir 6-4 och 6-5! Andrew vinner till slut tiebreaket på en enkel miss av Bruno! Andrew har tagit första set!
Andrew hämtar inför andra set förstärkning i form av choklad (?) hos publiken. En funktionär drar banan i pausen mellan första och andra set.Och Sven-Åke är nöjd med läget. Andra set domineras av Andrew samtidigt som Bruno visar allt tydligare att han har problem med ryggen(?). Säker seger för Andrews med 6-1! Torsten, Du kan vara nöjd!
Du har bara förlorat mot världsmästaren!
Läs gärna vad finalister själva anser om sina matcher här: http://www.itftennis.com/news/274892.aspx

Under tävlingens gång blir jag blir "uppvaktad" av några unga damer. Vad är detta för något? Att vi spelar ett världsmästerskap för veteraner imponerar på dem.I pausen fram till prisutdelningen kan jag se att Stockholm Open får reklam via anläggningens TV-utsändningar.
Singelfinalen i Stockholm Open spelas söndag kl 15:00. Själv landar jag Arlanda kl 12:30. Hinner jag komma till min plats längst fram till höger på kortsidan? Vi får se.

I avvaktan på prisutdelningen passar jag på att köpa ett bevis för min förkärlek för den bästa manliga tennisspelaren genom tiderna. Men nu prisutdelning!

Den börjar med att ITF till USTA överlämnar en minnestablett som tack för arrangörsskapet. Och sedan kommer själva prisutdelningen.

Samtliga pristagare finns här: http://www.itftennis.com/media/274493/274493.pdf

Några bilder:


Ur Carolyn Nichols fotoalbum har jag fått hämta och här lägga ut några av hennes underbara foton tagna under dessa tävlingar. Håll till godo!

Prisutdelningen skall börja.
(STV:s f d redaktör återfinns längst upp i vänstra översta bakgrunden.)
HS65-pristagarna.

HD65-pristagarna.

DS65-pristagarna.

Spanjoren Camina Borda, segraren i HS70-klassen.

HS70-finalisterna.
HD70-pristagarna.
DS70-pristagarna.

HS75-pristagarna.
DS75-pristagarna.
DD75-pristagarna.
HS80-finalisterna.
HD80-pristagarna.
HS85-finalisterna.
HD85-pristagarna.

Sist, men inte minst, här Sven-Åke Svenssons överman i HS70-klassen ...
... Mark Cox Storbritannien, med ITF-funktionären Sophie. Mark Cox vann Stockholm Open år 1976, dvs för 41 år sedan. Cox still going strong!
Kan vi räkna med att om 41 år, dvs år 2057(!), få se årets vinnare i Stockholm Open, Juan Martin Del Potro,

... som deltagare i 2057 års världsmästerskap för äldre veteraner?

Den som lever får se!


Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Bo Hemborg 2018-07-29 10:08:41

Håller faktiskt med Dig, Arne, nu i efterhand - den 29 juli 2018. Men jag var väl inspirerad av den fina svenska insatsen!

Skapad av Arne Gustafsson 2018-02-01 23:31:17

Hur i allsin dar hinner du med att skriva allt detta? Fantastiskt imponerande må jag säga!